12 December 2011

English languages?

Assalamualaikum.
Eventho tajuk dia tentang english but i'm not continuing my entry with fully English languages. Hehhe. Hurmm mukadimah yang tak best.

Actually aku sekarang nie bekerja dekat company yang most of the time akan bercakap menggunakan bahasa inggeris. Serius okay. In english! Nak bincang dengan boss for sure akan fully speaking. Eventho dieorang boleh je cakap melayu tapi dieorang tetap akan speaking. With my colleagues also like that.

Thats why if nak email tentang tender apa2 ke aku pakai copy and paste je. Mati kutu wehh nak karang ayat guna english. Kadang-kadang sampai nak order makanan pun aku dok speaking and I said "what the hell!!" Sendiri lupa diri tiba-tiba. Hahha.

English nie memang sangat penting buat masakini. Semua orang kena tahu. Semua orang kena belajar. Akan tetapi bila si orang baru tergagap nak cakap in english, korang dok gelak. WEHH! Bukan itu macam hah. At least kena bagi moral support baru orang itu akan rasa confident dengan apa yang die nak cakap.

Jangan sesekali kutuk orang yang salah cakap. tak baik okeh! Kita kena rajin mencuba. Every day akan ada new words yang kita belajar. For those yang dok bangga suka lagu omputih tuh, tapi tak faham meaning dia apa, toksah dok bangga deh. Kau reti sebut je. Maksud dia sepatah haremm tak tahu kan. So pi balik study balik ye.

Perkara yang membuatkan fresh graduates student failed nak apply kerja is, korang tak berani nak mencuba. Korang tak tahu isu semasa. Korang takut nak speaking. You're not fully prepared. Okay tips sikit nak bagi kat korang. Korang kena study apa jenis company yang korang apply tu. Jangan main tibai je. Sebab normally dieorang akan tanya. Kenapa korang nak apply situ? Apa benefit yang korang rasa okay? So study! Tengok company tu listed kat Bursa Saham ke tak. Then cakaplah yang korang nak kerja situ sebab its a big company and you'll regain much experience from them. Puji melambung sikit.

Hmm my cousin said, normally fresh grads takut nak speaking. What the?? Memang mula-mula takut tapi korang kena fikir. Korang kena speaking juga IF dieorang pun speaking. Hmm okay guys. Nak makan megi jap. (Amalan tak sihat. Jangan tiru!)

1 comment:

emy zulaiha said...

haha cik effie keje mane skrg? emy pon same sbb syrkt cina. most of the time kene speaking.tergeliat lidah emy! haha :)