02 November 2010

how to lose your weight like me




Alice: Effie!Is that you?Why?Are you sick?
Effie: No!nothing happened..I'm on diet
Alice: Really?
Effie: Yepp..I lose 5kg within 3 weeks..
Alice: Taking any diet pills?
Effie: No definitely not..I'm scared of any pills okay..
Alice: So how did u do that?





Okay my second boss Alice..This is how i lose my weight..

  1. Jangan minum terlalu banyak air sejuk dan air bergas..Ini kerana bila kita sedang leka minum air sejuk sambil berbual, kita tidak perasan berapa kuantiti air yang kita telah minum..Air gas juga tidak sesuai jika anda sedang dalam diet kerana air gas ini penuh dengan gula dan jika kita amalkannya, kuantiti gula dalam badan kita akan berlebihan. Amalkanlah meminum air suam sepanjang hari.
  2. Kurangkan makan nasi dan gantikan dengan 2 keping roti pada waktu pagi. Cukup ke???Memanglah tak cukup pada awalnya tapi kita diajar untuk mencuba kan!
  3. Jangan tinggal sarapan. Itu yang penting..Even saya selalu tak sempat nak sarapan dekat rumah tapi akan digagahkan juga untuk ke Sri Bayu pagi-pagi beli kueytiaw yang sedap itu..Atau paling tidak pun just makan kuih-muih..3 keping je dah kenyang kalau bagi sayalah...
  4. Lunch hour adalah pada pukul 1.00 tepat dan terus melangkah ke Yusal Selera cari lauk..Ingat okay cari LAUK bukan cari NASI..!Sebab kalau fi amik nasi sure tak habis..Sebab kekenyangan di pagi hari dah cukup untuk membekal tenaga sehingga pukul 4.00 petang..
  5. Banyakkan makan buah-buahan..Memang selalu fi makan buah bila pergi Yusal sebab buah dia fresh...And jarang fi makan buah letak asam dia..Memang sedap tapi fi tak suka..Kadang-kadang sampai RM4 guna untuk beli buah..
  6. Makan coklat tak menggemukkan okey..Untuk hilangkan stressed korang memang boleh makan coklat tapi janganlah sampai makan coklat hari-hari tiap masam tiap waktu itu memang menggemukkan!
  7. Rajinlah berjalan-jalan..Pergi Sri Bayu berjalan kaki, Pergi Anggun berjalan kaki, Pergi Bake Well berjalan kaki, Pergi Terminal Larkin pun boleh berjalan kaki dari Larkin Perdana okay!Bila berjalan, kalori kita memang banyak terbakar..
  8. Rajin-rajinlah mengemop kedai dan menyapu lantai..Kadang-kadang kalau terlebih rajin, pantang ada kesan tapak kaki kat lantai padahal baru kesan hujung tapak kaki jerk dah mengemop satu kedai..Mop tak nak kalah..Nak guna air panas..Lepas itu nak pakai clorox sekali..Dengan sabunnya dah satu hal..Boleh bankrap tokey aku..
  9. Bila baru-baru nak start diet, sila amalkan mengambil separuh dari jumlah makanan yang biasa anda ambil..
  10. Jangan lupa untuk minum susu setiap pagi atau nestum atau oats supaya anda tidak akan rasa lemah sepanjang hari...


    Pesan Cik Effie: Cik Effie tengah demam sekarang..So berat makin turun sebab tiap kali makan mesti muntah balik and kadang-kadang sampai lembik lemah tak bermaya sebab kadang-kadang muntah keluar air je..sebab dah tak ada apa dekat dalam badan..

    7 comments:

    Ery Farieha said...

    yeahhhh.

    comel dah dia

    xP

    Adah zemer. said...

    tips menarik . share bole ? ngee~
    klakar part kemas kedai tuh ..
    kt umah pun same ke ?
    lalala~
    jgn mara.
    jge diri ye kak effy . ;)

    Chaon Cornerz said...

    Orang kurus tak payah diet dah. kan senang. tapi pempuan kalau makan banyak2 memang cepat naik badan. berjalan juga untuk kesihatan. Jangan jadi malas.

    jangan lupa makan ubat ye.. =)

    Cik Effie said...

    Ery: Hehhe comel ape..dah kerempeng dah..ibu fi cakap, roti canai segera lagi besar dari muka fi..adehhh

    Cik Effie said...

    cha'on: huhu dah sekeping je dah badan..tak ada lemak sana sini dah nie..no appettite at all..

    darkbatman said...

    bagus tips ne fi..hehee.. tp jgn berdiet sampai xhengat dunia. hehee

    Cik Effie said...

    aie: huish takdelah gila sangat nak diet sampai tak ingat dunia..nanti macam orang aneroksia..kurus kering kerempeng takde isi ape2..hahha..

    p/s: hei kalau fi tak hengat dunia maknanya fi ingat akhirat kan...kan bagus tu..hahha