24 April 2010

Tak tahu nak fikir apa lagi

Seriously Effie tak tahu dah nak fikir apa lagi sekarang ini..Apa masalah kau ini Effie?Hmm lets check it out..!








Macam-macam masalah pernah fi lalui sepanjang hidup..Alhamdulillah semuanya dah balik pada asal..Tapi masalah yang ini memang fi tak tahu nak fikir apa dah..


Okey jujur cakap, Fi memang dah ada boyfriend tapi fi tak publish lagi dekat sini siapa sebenarnya orang itu..Bertuah ke malang orang itu fi tak tahulah..Ehehe okay cut the crap..!


Apa masalahnya?Fi tak publish dekat sini sebab hubungan ini masih belum diketahui oleh my parents..Serious fi cakap..I know my mom and my dad sangat sayangkan anak sulungnya ini..So hubungan before this terpaksa dihentikan or terpaksa diputuskan atas sebab-sebab tertentu yang tak boleh fi nak cakap kat sini..


But this time, i really don't know what should i do...Still tak bagitahu sebab fi tak tahu macamana nak bagitahu..Takut jadi macam dulu..Memang sedih kalau terpaksa putuskan hubungan dengan orang yang kita suka kan..Cinta?Nanti dulu okay..But it's really hurt when we HAVE TO do it..Bukan sengaja nak mainkan hati orang ke apa tapi itulah hakikatnya yang terjadi..


Memang cadang nak berdepan dengan my family bila dah habis study ini..Tapi bila fikir, memang takut..Kadang2 memang sangat cemburu bila kawan-kawan kita yang lain senang-lenang boleh couple ke apa kan..Jumpa orang ini, couple dengan orang ini..Pastu kenalkan dengan family, okey go on with your relationship..Lepas itu kalau break up, jumpa dengan orang lain, bawa pergi jumpa family, family dah kenal, okey go on with him/her..But jujur fi cakap, i'm not that kind of person who love to talk about their personal life with family or friends..Everything fi luahkan dekat blog sebab fi tahu readers hanya akan membaca dan kalau yang rajin, akan drop comment..For silent readers, rajin2lah drop comment okay..really need ur positive and negative opinion..so senang fi nak buat improvement..


Back to the story, I do like him...I do care about him..I do concerned about whatever he is doing but lately, jujur memang banyak sangat masalah..But look!Ada korang nampak fi sedih ke apa?Tak ada kan?Fi memang tak reti nak luahkan dekat orang in person..


Kenapa boleh ada masalah?Sebab selagi fi tak bagitahu my parents about us, selagi itu hati fi tak akan tenang..Selagi itu fi akan rasa berbelah bahagi nak care about him ke apa..


Dia bukanlah orang yang boleh dikategorikan sebagai pandai ke apa..Bila tengok dengan saudara mara yang lain, terasa diri ini kerdil sangat sebab dieorang semua kalau nak kahwin or whatever, memang akan ketengahkan sepandai mana partner dieorang..Sehebat mana partner mereka or whatever..That's why fi takut kalau fi bagitahu pasal kami dekat my parents, my parents akan ambil berat tentang itu semua..Memang fi budak U...tapi budak U tak semestinya pandai dalam hal kehidupan kan?


Kalau koranglah kan..Yang mana korang pilih?Antara budak lepasan universiti kos yang hebat-hebat tapi tak pandai nak cari kerja, harapkan duit parents or budak yang kurang pandai, yang tak ada peluang nak belajar tapi sekarang dah berkerja, ada matlamat, ada panduan hidup dan yang penting, bila susah macamana, benda itu akan dapat dihandle dengan baik..Mana satu korang pilih?Serius fi akan pilih budaj yang tak pandai itu..!


Fi dah umur 24 dah tahun ini..Berderet-deret sepupu or kawan-kawan yang dah kahwin..Once fi cakap pasal kahwin, My parents will say 'jangan fikir bukan-bukan boleh tak?'..Kenapa ye?Fi tahulah fi tak pandai masak, tak pandai lagi nak uruskan rumahtangga or whatever tapi sekurang-kurangnya cuba bagi fi peluang nak jadi macam orang lain..


Kadang-kadang my aunties or uncles turut masuk campur tentang hal pemilihan pasangan hidup..I know they are older than us, they already know what is the best for us tapi, ada ke lagi lelaki dekat luar sana yang single, dan boleh dipercayai and boleh diharap untuk menguruskan rumahtangga?


Fi tak desperate nak kahwin!But please..I don't know what should i do now..!Nantilah..Fi akan cakap dengan my parents..Yeah okay memang mereka hanya 1..!Tak ada orang lain yang boleh ganti tempat mereka..Tapi jangan sampai fi tawar hati and tak akan kahwin sampai ke tua..!Serius fi cakap..Fi dah mula tawar hati..


Entry ini bukanlah nak mengata mereka yang terlibat dalam kes diatas tapi cuma sekadar luahan hati..Fi dah lama tak dengar suara dia..Fi dah lama tak SMS dia macam dulu..Sebab fi tak nak bila dah makin suka, nanti kena putuskan hubungan..Untuk orang itu, Sorry okay..Fi tak berubah..Cuma fi perlukan masa untuk jelaskan semua ini..Hanya blog ini yang ingin dengar semua itu..I love my blog very much more than others..Sebab dia tak jemu-jemu mendengar luahan hati fi or whatever..


Rite now, if anybody wants to give any suggestions or anything, just drop a comment down here..Fi tak suka nak cakap terang-terang berdepan-depan..Fi tak reti nak luahkan perasaan macam itu..


Sekali lagi, entry ini bukan bertujuan untuk mengaibkan sesiapa..Sebab fi tahu bukan hanya seorang yang akan baca..Entry ini hanyalah sekadar luahan hati seorang wanita yang dah tak tahu nak buat apa..


For the time being, i'll just keep quite and focus on my study because my final exam for the final semester is just around the corner..


Special thanks to everyone who read this entry and leave a comment..Fi tak ada mood nak buat apa-apa malam ini..Study pun dah separuh..I need to take a rest..Salam..(^_^)


To all my aunties and uncles or cousins yang ada baca entry ini,and i know some of you will read this entry, sorry okay..Ia sekadar luahan hati and i don't wanna talk about this until i've got my parents permission..

9 comments:

Nur Hidayah Yahya said...

fie, better u discuss with ur parents awal2 kot. sekurang2nya u tak la tension sangat sebab tak luahkan.kalau pendam lama2 pon tak elok kan. kalau baik keputusan ur parents, alhamdulillah la...kalau diorang tak setuju, u still ada banyak masa untuk pujuk diorang atau cari yang lain (seboleh2nya tak la kan.pujuk juga). Kalau bagitau lambat2 nanti mcm terhad masa tu untuk ubah apa2.lagi tension jadinya kan.Susah nak luahkan kan?tapi tak salah kalau try.good luck n happy2 oke!<3

e F F i e said...

kech..thanx..hehe..actually memang nak bagitahu but later..after habis final...rite now tak nak fikir dah..sebab kena focus study..nanti tak jadi apa..hehe..neway thanx for ur concerned..

SheY PuLL said...

hye fi...ape yg sypull rase, better fi ckp je ngan parents fi 2..pas 2 kan fi suh je bakal bf fi 2 dtg n then jumpe PAMA fi 2..supaya PAMA fi 2 leh percayakan sidia, sebab mugkin la kan, PAMA fi risau tentang keselamatan fi..skung nie ramai sgt org yg xleh dipercayai kan...so ape pun gud luck k.

jodoh pertemuan ditangan Tuhan,
so if FI dah ade jodoh 1 hari nnat,
fi akan kawin juga, dont wory yeh..:)

e F F i e said...

epul..thanx okeyh..

SheY PuLL said...

same2...so now..just do your best 4 final exam ek.:)

.:reine:. said...

effie cayunk..i know how u feel..sabar ye dear..now the main focus is ur study..after tu br fikir pasal masalah lain eh..okeh? tamau stress2..and jgn putus doa kt Dia..mintak petunjuk..mintak diberikan jalan keluar kpd setiap masalah fi..insyaAllah Dia lebih tahu apa yg terbaik buat fi..
last but not least.gudluck in ur xm..aja!
xoxo

darkbatman said...

fi, jodoh 2 kerja Allah.. jgn terlalu pk.. 1st, plzz focus 2 ur study my little sis.. dnt let de warmth of love distractd ur study..plzz.. sebab.. bg aie, bile dh smpai mase, smua 2 akan berjalan lancar.. klau kate bout sijil, skg ne org xpandg sgt dh fi. choose de best oke?

e F F i e said...

cik reine: thanx okay..hehe dah hepi sikit hari ini sebab dah gi jalan2...banyak woo shopping..gi masuk sempadan siam tadi borong coklat..

e F F i e said...

aie: ehehe thanx for the sweet comment..hehe..i'll try to do the best i can to achieve a good result..thanx again okeyh my big brother..