18 July 2010

no title...



Lagi beberapa minggu jerk nak puasa kan..So far my works quite okay..for now...kalau ada customer yang perangai macam memang nak kena lempang tu datang kedai, perghhh berasap jerk kan duduk dalam kedai even kedai itu almost 10 hours pasang aircond...hahaaha...


memang menyampah gila ah bila orang camtu datang..okay korang bayangkan, dulu dia datang beli kotak pizza harga RM0.80 satu..tapi if dia beli LEBIH dari SEPULUH baru uncle bagi RM0.70 satu..tapi after that dia datang kedai beli 2 keping kotak pun nak mintak harga sepuluh kotak..banyak cantik muka dia..bila harga naik seposen pun nak kecoh macamlah kiteorang nie naikkan harga sampai sepuluh ringgit kan..


kalau orang macam nie datang kedai memang hati fi nie geram gila2 r..kadang2 uncle sendiri buat muka malas nak dengar apa customer bebel..mujurlah dapat boss yang baik kan..dia back up kiteorang if ada customer yang camtu datang kedai..


yang tak best kerja kat situ adalah customer2nya yang suka membanding2kan fi ngan pekerja lama kat situ dulu...if pekerja lama tu BAIK sangat, takkan dapat gaji terus lari kan..tak cakap apa terus jerk benti keja tak datang2 lagi dah...


kadang2 tension juga kerja situ..but fi suka kerja situ coz fi dapat banyak info yang fi tak pernah tahu selama nie..


info apa?korang tahu tak kek2 yang selalunya dijual di kedai2 kek tu diletak pelbagai jenis chemicals?contohnya macam anti mold, potas, alkaline water and macam2 lagi supaya kek2 itu tahan lama..sebab itulah kalau kita wat kek kat rumah ngan yang beli itu rasa dia beza kan...


korang tension tak bila orang masuk2 jerk kedai, baru langkah masuk, dia cakap macam ini..."dik tepung gandum takde ek dik?" hmm itu baru masuk 2-3 langkah dah cakap camtu kan..at least cakaplah macam ni "dik, tepung gandum kat mana?" at least kalau dia cakap macam tu, hati nie rasa sejuk sikit..


some customer, normally malay customer memang agak kurang ajar...frankly speaking, memang customer melayu banyak cekadak..banyak songeh..terutamanya perempuan..kebiasaannya dieorang itu tak tahu erti berniaga..yang dia tahu nak untung lebih, hasilnya tak seberapa, harga bahan mentah nak murah..kadang2 cam nak pecah kepala tahan marah...kita tak boleh tengking tapi kita boleh cakap beralas tapi pedas berapi..


siyes cakap, orang melayu buat kuih or kek semuanya nak mudah..bayar nak murah..tapi dia charge harga each cake tu bukan main mahal..tak patutlah cam tu kan..at least janganlah melampau..


fi tak ingat whether fi penah bagitahu ke tak pasal nie..ada 1 customer tu bagi cupcake suruh fi rasa..korang bayangkan, dapat kek yang HANYA 1 INCI dan lagi SATU INCI itu adalah gula icing...!!!Gila Hampas Kelapa punya orang kan..kalau macam itu baik kita pukul gula icing tu jadikan cream pastu ratah gitu jerk...puas hati..itu bukan jual cupcakes tapi jual gula icing..


orang nak jual cupcakes dia pun nak jual..tapi tahu buat kek chocolate jerk..perisa lain haram tak tahu..tapi jual nak mahal2...apelah...padahal kos buat cupcakes perisa chocolate tu bukan mahal sangat pun...for those yang tak pernah buat sendiri and tahu nak beli aje, better korang jaga2..jangan tertipu okay...

2 comments:

Mjang said...

welcome to the club la cik kak...pe'el org kita
1. tak reti nak baca dulu
2. dia jer yg betul
3. perasan terlampau kaya sampaikan harga seposen dua tak mampu bayar
4. dia org ingat org yg bekerja dlm kedai tak berpelajaran langsung

mjang senang jer, kalau dia berlagak sangat...selalunya mjang akan converse in english (lagipun dia org sangka kita ni 'org seberang' so might as well say that "I speak english most of the time at home, and if you can't understand me, that's too bad!"

e F F i e said...

kahkah amek kau..memang n0rmally epi speaking je kat kedai if dapat cust0mer yang camtu..yang best ada akak 2..die nak epi tanya harga kat b0s..die ingat die sorang je regular cust0mer kat kdai 2 agaknya..b0s cakap die kena bincang harga ngan epi sebab epi budak akaun..malu gler makcik 2..