11 June 2012

Me learn how to cook

Assalamualaikum semua.

Masak dan aku sebelum ini memang jauh panggang dari api. Orang kata jauh periuk dari dapurlah. Kalau sebelum nie aku dekat rumah sorang2 lagi sanggup makan megi daripada masak nasi lauk. Wahh gitu. Okay kurang2 aku mengaku kan.

So sekarang nie since Encik Yunus dah mula nak belajar bawa bekal pergi kerja (jimatkan duit belanja) so aku dengan semangatnya pi Google resepi. Macam2 resepi aku rembat. Takat nie barulah boleh masak sikit. Sikit je baru. Ohhh gelak na! Tengok ah 2 minggu lagi....! Kejam gila hangpa nie aih!

Bila lagi nak belajar masak kan melainkan kalau duduk dekat rumah sendiri. Sat gi kalau nak kahwin baru terkial2 nak belajar masak memang parahlah kan. Sentiasa kena ada buku resepilah dekat sebelah.

Before this memang aku mengaku aku lebih suka buat desserts! Heaven gila rasa kalau dapat buat desserts. Lagi2 time tengah panas dapat makan desserts sejuk2 Woahhhh. Tapi sampai bila kan? Nak kena tunggu kaki dipotong ke baru nak stop makan desserts banyak2?

Aku masak untuk bawa bekal nie simple-simple je. Atau senang kata simple gila. Kalau mak aku yang buat, dia akan cakap, sambil tidur pun boleh masak gini. Okay makan dalam! Aku just goreng ayam/goreng ikan/goreng telur then buat sambal ikan bilis kering. Encik Yunus request nak ulam kacang botol. Semalam dah pi beli tapi malam tadi tak sempat buat sambal dia. SO postpone esok ye encik. Takkanlah aku sampai hati nak bagi ikan goreng dengan nasi kicap dengan kacang botol tergolek2 semata2 kan. Tercekik batang leher anak orang tu. Hukhuk.

Hmm apa yang aku nak masak untuk esok ye? Ayam masak sambal cili api pun sedap gak kan..? Okay Google. BYE!

No comments: